Under mottoet “samarbeid der du kan, konkurrer når du må” utforsker Proptech Innovation nå muligheten for å opprette et eget “gårdeierforum” i klyngen. Samtidig jobbes det også med å bemanne flere styrings- og arbeidsgrupper på andre områder. Operasjonaliseringen av Proptech Innovation 2.0 er i full gang.

- Gårdeierforum er tenkt å være en gruppe for gårdeiere, der andre virksomheter kobles på etter hva temaet er. Formålet er å skape en arena der de skal finne ut hvordan gårdeiere kan samarbeide på flere områder for å løse felles utfordringer, forteller daglig leder i Proptech Innovation, Birthe Espeland (bildet).

Flere tema
Den opprinnelige ideen som oppsto gjennom strategiprosessen i høst og som ble lansert på medlemsmøtet i januar, var å opprette en gruppe for å akselerere eneregioptimailsieringen i bygg. Og dette kan fortsatt være ett av temaene. Men samtidig har ideen modnet og utviklet seg videre, blant annet gjennom diskusjoner i klyngens arbeidsutvalg, og på styremøtet i februar besluttet styret å teste ut ideen om et gårdeierforum.

- Noen utfordringer kan gjerne være relatert til utvikling og drift av bygg, og noen utfordringer vil kun være mulig å løse ved at alle aktørene i verdikjeden går sammen for å «fikse flokene». Dette vil typisk være utfordringer som løftes inn i til klyngens medlemmer, og der man kan trekke på andre deler av økosystemet. Samtidig vil det være attraktivt for leverandører og teknologibedrifter å komme i interaksjon med flere gårdeiere. Dette har potensiale til å gi merverdier for alle, sier hun.

Klyngen har opparbeidet gode erfaringer med å koble ulike virksomheter. Likevel er første steg i arbeidet nå å gå i dialog med ulike gårdeiere for å lodde interesse og få innspill til hvordan en slik gruppe kan innrettes.

- Vi har selvsagt vært i kontakt med noen allerede og fått positive tilbakemeldinger, men vi ønsker enda bredere forankring før vi trykker på knappen. Vi vil også gå i dialog med noen andre miljøer om mulig samarbeid her, sier Birthe.

Vil redusere suboptimalisering
Den foreløpige arbeidshypotesen er at det for deltagerne i gruppen blir satt opp en møteserie med ulike temaer. Medlemmene skal få foredrag fra relevante fagpersoner og miljøer, samt en arena for erfaringsutveksling basert på egne erfaringer og ny kunnskap. Møteserien er under utarbeidelse, og vil være en dynamisk serie etter hvert som gruppen møtes. Temaer som ønskes løftet frem er digitalisering, sirkulærøkonomi, byggets livssyklus, EU-taksonomi og energieffektivisering.

- Bygg- og eiendomsbransjen er preget av suboptimalisering. Det finnes til enhver tid flere aktører som prøver å løse de samme utfordringene på hver sin kant, og de fleste har forretningsmodeller som er bygget på et proprietært tankesett som hindrer de i å arbeide sammen for å finne løsninger. Dette er sløsing av ressurser og det er ikke noe som gagner bransjen som helhet. Det blir stadig tydeligere at utfordringene bransjen står overfor ikke lar seg løse av en part alene, men av bransjen som helhet, sier Espeland.

Flere grupper etterhvert
- Etter hvert som jeg blir kjent med klyngens medlemmer er målet å danne flere slike arbeidsgrupper som skal løse konkrete utfordringer i felleskap. Det kommer enten som initiativ fra klyngens medlemmer eller som en oppmuntring fra klyngens administrasjon. Disse vil bli satt opp fortløpende, forteller Birthe.

I tillegg til Gårdeierforum, dannes nå operative styringsgrupper for dataprosjektet og ombruksprosjektet. Styringsgruppene skal i samråd med daglig leder og prosjektleder utvikle mål og milepæler, bistå med rekrutterings- og finansieringsarbeid, gi råd, vurdere kommersialiseringspotensial og styrke forankring mellom prosjektet og styret. Den operative styringsgruppen skal bestå av opp til 6 personer som kan bidra til at prosjektene lykkes, herunder 1-3 deltakere fra styret og 1-3 deltakere fra klyngens medlemmer.

Arbeidsutvalget videreføres
Videre vil klyngens arbeidsutvalg bli videreført. Tanken er at arbeidsutvalget, som er nedsatt av og rapporterer til styret, skal være tettere på den daglige driften av klyngen enn styret i plenum har forutsetninger til å være, herunder være tilgjengelig som rådgivere for daglig leder og bistå med gjennomføring av klyngens treårsplan.

Minst to medlemmer skal rulleres i arbeidsutvalget årlig. Første rullering besluttes av styret etter at det kommende årsmøtet har vedtatt styresammensetning for kommende periode.

Bedrifter som ønsker å delta i gårdeierforumet eller styringsgruppene for ombruk og data, kan ta kontakt med Birthe på birthe@proptechinnovation.com

Comments