Tromsø-startupen Unifractal vil være en digital «hjelp»-knapp for utstyr som brukes på arbeidsplassen. Selskapet har nå kunder og samarbeidspartnere i både i helse, eiendom og byggbransjen. De ønsker å bidra til å hindre ulykker og kostnader som følger av feilbruk og kronglete opplæring.

Fra musikkstudio til intensiven

Ideen til Unifractal oppsto på Musikk-konservatoriet i Tromsø der gründer Jon Marius Aareskjold-Drecker underviser i musikkteknologi, sier Anette Bø Andreassen, COO i Unifractal. Han trengte et enkelt verktøy som gjorde studentene mer selvhjulpne, slik at han slapp å besvare spørsmål om teknisk utstyr døgnet rundt. Han fant med-grunderne Simen Fjellstad og Ismet Bachtiar. Resultatet ble en app der studentenes mobilkamera kunne kjenne igjen utstyr via såkalt «computer vision»,dette lede dem rett til små filmsnutter som Aareskjold-Drecker hadde laget.

Andreassen forteller at Unifractal raskt ble tatt i bruk i utdanning innen helsefag, og 4 sykehus under Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN) har nå løsningen i bruk.

Sykepleierne bruker appen til intern opplæring og innholdet er laget av fagsykepleiere med opplæringsansvar. I slike arbeidsmiljø vil du ikke scrolle på YouTube, men finne godkjent og relevant veiledning som gir deg trygghet i jobben, sier Andreassen.

Læringsteknologi for å hindre skader på byggeplass

Unifractal tilbyr en lettvint plattform der brukeren selv kan trene opp objektgjenkjenning i løpet av minutter, lage filmer og koble opp andre type medier. Innholdet deles via app eller web-app og skal gi avlastning til de som vanligvis bruker tid på å besvare gjentakende spørsmål. Forsikringsselskapet Gjensidige så potensialet i å tilby et slikt verktøy til sine SMB-kunder innen bygg og anlegg for å gjøre det enklere å dokumentere HMS-krav. Bygg og anleggsbransjen har en utfordring med skader som følge av feilbruk, og dette passer perfekt med Unifractals ønske om å være et enkelt verktøy for å lære om utstyr på jobb.

- Gjensidige introduserte Unifractal for Betonmast og slik startet samarbeidet med HMS-direktør Bjarne Brendstuen tidlig i 2023. Han er opptatt av å finne bedre løsninger for å nå ut til medarbeidere på byggeprosjekt og opplever at den informasjonen som finnes ikke blir lest og forstått. Det er særlig merking av hansker som er veldig forvirrende og mange som plukker med seg en hanske på brakka uten rett kuttmotstand, forteller Andreassen.

Etter en kort workshop med HMS-leder i Betonmast, Håvard Olsen Vibe, fikk de raskt på plass veiledning som løser de største problemområdene; hansker, hørselvern og vernebriller.

- Nå kan håndverkerne scanne hansken og få en kort veiledning som beskriver hva denne hansken skal brukes til og om den er rett for jobben. Løsningen kan også brukes som et oppslagsverk for å lære mer om ulike standarder og utstyr, sier Andreassen.

Bjarne Brendstuen, HMS-direktør i Betonmast, har sagt at de i Betonmast er overbevist om et plattformen fra Unifractal vil bidra til at ansatte på våre prosjekter kan gjøre riktigere valg, som vil bidra til færre skader. Vi ser at det å ta i bruk digitale verktøy er helt avgjørende for redusere antall skader i vår bransje.

Leverandørene på laget

Leverandør av verneutstyr til AF-gruppen, Skydda, tester nå ut hvordan de kan bruke Unifractal til å hjelpe kundene med å ta trygge valg. Markedsansvarlig Ruth Avila i Skydda var med å filme innhold for de viktigste produktene de leverer til AF-gruppen. På denne måten skal innholdet i appen bli ekstra relevant og gjenkjennelig for sluttbrukerne ute på byggeplass, også lærlinger og underentreprenører.

- Innholdet som lages i Unifractal kan enkelt deles til andre brukere. Betonmast kan derfor lett få oppdatert veiledning om produktene til sitt område/rom i Unifractal. Veiledning som lages av ett selskap kan derfor også deles på tvers, og styrke samarbeidet internt i BAE-næringen, sier Andreassen.

Unfractal har en godkjenningsfunksjon som gjør det mulig for hvem som helst å lage små filmer eller annet læringsinnhold, som så kan sendes til godkjenning før det blir synlig for kollegaer. På denne måten genereres innholdes både «ovenfra» og «nedenfra» og målet er at det skal bli enda mer relevant.

Hva med eiendomsbransjen? 

Unifractal fokuserer i stor grad på å lage et godt verktøy for arbeidsplassen. Samtidig er løsningen i bruk i leilighetsbygg, blant annet studenthuset The Box i Tromsø. Her får studentene Unifractal ved innflytting og har veiledning om alt fra komfyrvakt til søppelrutiner rett i lomma på mobilen. Startupen er derfor veldig stolte av å få et samarbeid med OBOS Living Lab.

- Nå kan beboere og besøkende i labben enkelt finne ut av alt fra sensorer og vaskemaskiner til brannrutiner og materialbruk. Dette er med på å styrke dialogen mellom dem og prosjektledelsen i OBOS, sier Andreassen.

Som alle andre startups er Unifractal åpne for å lære raskt og å utforske områder der de kan skape verdi.

- Ikke nøl med å ta kontakt dersom dere tror Unifractal kan være et nyttig verktøy for å løse utfordringer hos dere! Vi ønsker å flere samarbeidspartnere å utvikle oss sammen med, sier Andreassen.

IMG_7529
Testing av scanning
IMG_2221
image_6483441[1]-2
Team-Unifractal på Slush
IMG_8470

Bildetesting på kontoret

Comments