Fremtiden for geokonsulentbransjen er digitalisering og grønn omstilling.

Tidlig morgen, en regnfull dag, på kontoret til Proptech Innovation, reflekterer Monica Vaksdal, CEO for Mitta Norge, over selskapets nyeste skritt. Som et nytt medlem i klyngen, er Mitta ikke bare en nykommer; de ønsker å bidra sterkt til den grønne omstillingen i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen. "Vi ønsker å posisjonere oss i den grønne omstillingen. Da var det interessant å bli en del av denne klyngen, hvor vi kan samarbeide om å innovere for en mer bærekraftig fremtid," sier Vaksdal. Rent konkret har Mitta etablert seg i Norge med hybride borerigger for grunnboring, noe som kommer til å bli mer og mer viktig når vi går mot utslippsfrie anleggsplasser.

Fra landmåling i Finland til geoteknikk i Norge

For snart 35 år siden startet Mitta sin reise i Finland med fokus på landmåling. I dag har selskapet vokst til vel 600 ansatte i Finland, Sverige og nå også i Norge, og utvidet sin ekspertise til laboratorier, miljøundersøkelser, grunnundersøkelser og borerigger samt digitalisert bedriften og tjenestene med spennende sensorløsninger for flere markeder. Mitta er enda en liten organisasjon i Norge, men har hatt oppdrag over hele landet, og gjennom tett samarbeid med kollegaer i Sverige og Finland drar de fordel av å ha tilgjengelige rigger og ekspertise i konsernet, slik at rask vekst er mulig. Mitta Gruppen eier et 60-talls borerigger, samt et riggselskap som utvikler neste generasjons utslippsfrie borerigger.

"Vår vekst og utvikling reflekterer vårt engasjement for å levere toppmoderne geotekniske løsninger over hele landet," sier Vaksdal.

Innovasjon i håndtering av atomavfall og naturfare

Men Mitta Gruppen leverer mer enn tradisjonell konsulentarbeid innen grunnundersøkelser. Mittas betydelige bidrag til håndtering av atomavfall, blant annet  i Norge, er et eksempel på deres tekniske dyktighet og innovasjon. Mitta Gruppen har fått ansvaret for å utvikle permanent atomavfallslagring etter Kjeller for NND (Norsk Dekommisjonering). I Mitta Gruppen finnes derfor svært dyktige ingeniører med spesialfelt ‘leire’; "Vår ekspertise på leire er sentral i vårt arbeid med atomavfall. Vi ønkser også å bidra i Norge gjennom kompetanseoverføring til kvikkleire" forklarer Vaksdal.

Fremtiden for geokonsulentbransjen: digitalisering og grønn omstilling

Mittas forpliktelse til digitalisering og grønn omstilling er tydelig i deres omfattende bruk av IoT, spesielt i sensorløsninger til kunden, men også digitaliseringer internt, samt utvikling av sin egen digitale plattform: "Vi har så grådig mye kule dingser i Mitta,"

sier Vaksdal på ekte bergensk, og refererer til alle deres sensorer som gir livedata til kunden. Smart overvåkning av naturen og bygg og infrastruktur er helt sentralt. All denne dataen er å finne i MittaWorld-plattformen, hvor kunder får tilgang til all data, dokumenter, korrespondanse, og selvsagt live målinger.

"Vår intensjon er å tilby gode data for kunden, og gode integrasjonsløsniger for disse dataene, og ikke bare å være et tradisjonelt rådgiverselskap, men også å ta aktiv del i den grønne omstillingen, gjennom konkrete lønsinger innen borerigger, digitalisering av overvåkningssensorikk. Med hybrid georigg og en kommende fullt elektrisk borerigg, skal vi ta en klar posisjon i dette skiftet," legger hun til.

Monica Vaksdal
Monica Vaksdal, CEO Mitta Norge

 

Comments