Bu Composite har på ett år tatt steget fra ørsmå materialprøver til fullverdige takheller av resirkulert plast. Om noen få år kan takhellene til selskapet være å finne på tak over hele landet.

– Det har skjedd mye på et år, smiler de to gründerne fra Sandane. 

Da vi møtte Jakub Wijata og Elias Kvalsvik Haugen i mai i fjor, var Bu Composite helt i oppstartfasen. Med seg hadde de to studentene noen små materialprøver og en ambisjon om å utvikle nye, resirkulerte, komposittmaterialer for byggebransjen. Den opprinnelige idéen var at de resirkulerte materialene skulle brukes til å bygge enkle boliger med alt integrert. Etter ett år er både de små materialprøvene og forretningskonseptet videreforedlet. Produktet de har med seg denne gangen, er fullverdige takheller av resirkulert kompositt fra utrangerte vindmølleblader. 

– I løpet av et par uker vil prototyper av takhellene bli montert på garasjer og på badstutak til bygningseiere som har sagt seg villige til å være med å teste ut takhellene, sier Jakub.

Forskning og finans

Siden sist har de også fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge og de er involvert i flere forskningsprosjekter, blant annet med Høgskulen på Vestlandet. 

– Vi må være helt sikre på at produktet tilfredsstiller alle brann- og tekniske krav. Det er dette forskningsprosjektet med Høgskulen på Vestlandet skal hjelpe oss med å dokumentere, sier Kvalsvik Haugen. 

Nå jakter de investorer som vil være med dem i videreutviklingen av produktet.

– Interessen er god og vi er konkrete samtaler med flere mulige investorer. Den økonomiske støtten er viktig, men vi ser også på faglig relevans og hva investorene kan bidra med ut over penger, sier Wijata.

Det overordnede målet til gründerne er å ha et skalerbart produkt ferdig innen 2026.

– Da skal vi være klar til å trykke på knappen og starte storskalaproduksjon, sier Kvalsvik Haugen. 

Nye EU-krav kan åpne dører

Bakgrunnen for at de sikter mot 2027, er at EUs nye kvotesystem (ETS2) fra og med da også gjør seg gjeldende i Norge. Dette får betydelige konsekvenser for alle innen eiendom og bygg og anlegg, da de kan bli pålagt å kjøpe utslippskvoter hvis de overskrider satte utslippsverdier. Overskridelser gir altså økte kostnader for prosjekter med høye utslipp og bransjen vil trolig søke mer energieffektive og miljøvennlige alternativer. 

– Vi leverer et sirkulært produkt som er basert på resirkulerte materialer. I tillegg er det lettere enn mange av dagens alternative. Utslippsverdiene er altså betydelig lavere enn for konkurrerende produkter, noe som gjør at potensialet for vårt produkt vil bli betydelig større fra og med 2027, sier Wijata.

Imponerende

Bo Composite er medlem av Proptech Innovation og ett av selskapene i Ada tech incubator. Daglig leder i innovasjonsklyngen, Birthe Espeland, er imponert over det de to gründerne har fått til. 

– På kort tid har de utviklet et produkt som vekker betydelig interesse og som flere seriøse bransjeaktører er interessert i å teste ut. Dette gjør de ved siden av studier og andre jobber, noe som ikke er annet enn imponerende. Bu Composite er et utrolig spennende selskap og er perfekt eksempel på hva som er mulig å få til med stor gründervilje og et godt innovasjonsmiljø. Jeg heier på Bu Composite, sier Birthe Espeland. 

DSC_4649

 

 

Comments