Interessen var enorm og mer enn 130 prop- og byggspesialister stilte opp gratis da proptech-spesialist og klyngemedlem, Tommy Hagenes, inviterte til bærekraftdugnad for Norsk Maritimt Museum i Oslo. 

– Vi ønsket å ta et skikkelig krafttak og vise hvordan et eksisterende bygg raskt kan gjøres smart og energieffektivt. Vi har sett etter passende bygg over hele landet og Norsk Maritimt Museum i Oslo seilte raskt opp som den perfekte kandidaten. De eies av en stiftelse og er et ikke-kommersielt bygg, noe som var viktig for oss. Det var selvsagt viktig at de også tente på ideen. Derfor ble dugnaden i Oslo, selv om det selvsagt hadde vært kjekt å ha den i Bergen, sier Tommy Hagenes. 

Enorm respons

Hagenes er en kjent figur i det bergenske proptech-miljøet. Han er gründer og leder av selskapet Energy Control, et selskap som jobber med energistyring og optimalisering av bygg, basert på innsikt fra og styring med smarte sensorer. Sammen med Martin McGloin, står han også bak teknologipodkasten, Praktisk Proptech, en podkast hvor de inviterer inn fagpersoner for å snakke om teknologiens muligheter og begrensninger. 

Det var i en slik podkastepisode at de to inviterte proptech-Norge til dugnad på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. Responsen var mildt sagt enorm. Hele 130 bygg- og proptech-spesialister møtte opp og bidro gratis i dugnaden, hvor målet er å ta museet på Bygdøy fra et utdatert, dumt bygg, til et energieffektivt og smart bygg med fremtiden foran seg. 

– Vi forstod raskt at interessen for å delta var stor, men dette overgikk våre villeste fantasier, sier Tommy. 

En dugnad i to deler

Dugnaden på Norsk Maritimt Museum er delt i to. Første del gikk av stabelen 14. juni.

– Alt fra nystartede proptech-selskaper til teknologi- og bransjegiganter var til stede. Undervisnings- og forskningsinstitusjoner er også representert. Det er intet mindre enn fantastisk, sier Martin McGloin. 

Del én av dugnaden handler om å samle innsikt. Hvordan står det egentlig til med bygget fra 1958. Hvordan er innklimakvaliteten, hvordan er energiforbruket og hva er det egentlig av de tekniske anleggene som kjører når og med hvilken intensitet?

– Før vi kan gå i gang med tiltak må byggets kartlegges. Vi må få innsikt. Derfor ble bygget gjennomgått fra topp til tå. Det ble blant annet 3d-skannet, samtidig som en rekke ulike sensorer ble installert for å samle data om fuktighet, inneklima og energibruk, sier Hagenes. 

Et fantastisk eksempel

Daglig leder av Proptech Innovation, Birthe Espeland, hadde ikke selv anledning til å være til stede på dugnaden, men hun hyller imidlertid initiativet. 

– Dette er et fantastisk eksempel på hva vi kan få til når alle drar i samme retning. Dette er klyngesamarbeid i praksis, sier Espeland, som forteller at hun har store ambisjoner om å være med på del to av dugnaden når den finner sted til høsten. 

– Innovasjon finner ikke sted i lukkede rom, men i åpne fellesskap hvor alle deler kunnskap og erfaringer med hverandre. Derfor er det viktig for oss i Proptech Innovation å være til stede der nyskaping som dette finner sted, spesielt når det er initiert av våre medlemmer. Jeg håper derfor virkelig at jeg får anledning til å være med på del to av dugnaden, sier Espeland. 

Hagenes har vært medlem av Proptech Innovation siden starten. Han mener klyngen spiller en viktig rolle i arbeidet med å ta bygg- og eiendomsbransjen i en mer teknologidrevet, grønn retning. 

– Skal vi nå nasjonale mål om en mer bærekraftig bygg- og eiendomsbransje må vi samarbeide. Jeg mener Proptech Innovation spiller en helt avgjørende rolle i dette arbeidet. De løfter frem nye samarbeid og nye teknologier. Det er avgjørende for at vi skal nå nasjonale energi- og bærekraftmål, sier Hagenes. 

 

Comments