Nordomatic er én av verdens ledende automasjonsgiganter. Nå trapper selskapet opp satsingen på både kunstig intelligens og algoritmer.
– I Norge har ikke byggstyring basert på smarte algoritmer og kunstig intelligens kommet så langt. Hos våre avdelinger i Danmark og Sverige ser vi imidlertid at stadig flere bygg i økende grad styres av kunstig intelligens, sier senior systemingeniør hos Nordomatic, Kim Anders Rosvoll.
Handler om styring av bygg
En regntung fredag i slutten av november møter vi han og business area manager, Anders Eimstad, på selskapets kontor på vestsiden av Sotrabroen. De to forteller at Bergenskontoret teller 15 medarbeidere og at de på landbasis er rundt 140.
– Vi er en del av et internasjonalt konsern med til sammen 1150 ansatte. Det gjør oss til en av de store aktørene innen byggautomasjon og systemintegrasjon, sier Eimstad.
Han forteller at selskapet kombinerer omfattende erfaring innen systemintegrasjon med visjonære og smarte programvareløsninger for å hjelpe sine kunder og sluttbrukere med å øke og optimalisere eiendommens tilstand og innendørs ytelse. For de som ikke helt forstår terminologien utdyper Eimstad ytterligere:
– Til syvende og sist handler det styring og optimalisering av bygg, sier Eimstad.
Nordomatic har jobbet med styring av bygg i flere årtier, men i Bergen er navnet nokså nytt. I 2021 kjøpte det internasjonale konsernet opp det lokal selskapet, Celsius Teknikk, en aktør med betydelig fartstid i regionen.
Tar steget inn i fremtiden
Styring av større bygg har tradisjonelt blitt gjort via SD-anlegg, eller toppsystemer som Rosvoll og Eimstad foretrekker å kalle det.
– SD-anlegget, altså toppsystemet, har vært offer for en del diskusjoner i det siste. Enkelte Proptech-aktører mener tiden er moden for å skrote SD-anlegget. Man kan være enig eller uenig i om SD-anleggets fremtidige rolle, men dette er nyttige diskusjoner som vi mener bidrar til en sunn videreutvikling av bransjen, sier Rosvoll.
De mener selv at toppsystemet har en sentral rolle i fremtidig byggdrift. Nordomatic har nemlig utviklet en app som både kobles opp mot byggets eksisterende toppsystem, men også mot ytre faktorer som vær og byggets fysiske prestasjoner.
– iBOS Energy er en innovativ, AI-styrt energioptimaliserings-app for varme, kjøling og ventilasjon. Den lærer seg bygget å kjenne og ved å samkjøre sanntidsdata og historiske data fra bygget med værdata, så optimaliserer appen den daglige styringen av bygget, sier Rosvoll.
Sparer energi
Hovedformålet er å spare energi og erfaring fra Danmark viser at sparepotensialet er betydelig.
– I et skolebygg i Danmark har vi sett besparelser på 33 prosent på varme og 13 prosent på elektrisitet. Et annet eksempel er et universitetsbygg, hvor tilsvarende tall er 18 og fire prosent, sier Eimstad.
Han forteller at de i både Danmark og Sverige har flere bygg hvor teknologien er tatt i bruk.
– Norge ligger foreløpig litt bak, men vi tror at dette er en løsning som mange vil være interessert i fremover, sier Eimstad.
Han understreker at løsningen baserer seg på byggets eksisterende løsninger, noe som betyr at tilbakebetalingstiden er kort.
– Vi snakker som regel om at investeringen er nedbetalt i løpet av 12 til 24 måneder.
Proptech er fremtiden
Nylig ble Nordomatic medlem i Proptech Innovation-klyngen.
– Dette er en spennende arena som setter fokus på veldig mye av det som er viktig for videreutviklingen av bygg- og eiendomsbransjen. Det er derfor viktig for oss å være en del av klyngen. Vi ønsker både å lære og å bidra, sier Rosvoll.
– iBOS er vår proptech-løsning og den ønsker vi å gjøre kjent. En del av medlemskapet handler derfor også om å gjøre løsningen vår mer kjent, men også få innspill som kan bidra til videreutvikling av løsningen, sier Eimstad.
Comments