Brann er alle huseieres verste mareritt, men få tar likevel brannsikkerheten på alvor. Ny teknologi gjør det mye enklere å brannsikre bygget ditt.

– Vi automatiserer og digitaliserer ettersyn av sprinkleranlegg, sier Tahani Berge i selskapet Firemesh.

Kan få fatale konsekvenser

Onsdag 4. oktober var hun på Proptech Innovations «Show and Tell-arrangement». Her fikk de oppmøtte en smakebit på hva selskapets teknologi kan gjøre for brannsikkerheten i et bygg.

– Det er et krav at sprinkleranlegg skal kontrolleres både ukentlig og årlig, men det blir ikke etterlevd. De fleste kontrollerer ikke sprinkleranleggene sine, sier Berge.

Konsekvensene av et ikke fungerende sprinkleranlegg kan være fatale. I storbrannen i Kragerø tidligere i år var et fasadesprinkleranlegg avgjørende for at brannen ikke spredde seg enda mer.

Detekterer trykkfall

Siden 2018 har selskapet Firemesh jobbet med å utvikle en teknologi som løser dette problemet. Vi snakker om automatisert og digitalisert kontroll av sprinkleranleggene. Da blir ikke kontrollen bare gjort årlig, men fortløpende, 24/7, hver dag og hver time.

– Manuelle kontroller er tidkrevende og dyrt. Vi har derfor utviklet en digitalisert og fullautomatisk løsning som gjør de manuelle kontrollene overflødige, sier Berge.

Det første pilotanlegget ble installert i Kristiansand i 2018, og det finnes i dag Firemesh-anlegg over hele landet, fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør. Løsningen er blant annet basert på to trykksensorer og deres patenterte «sorte boks» med kretskort og programvare.

– Systemet detekterer trykkfall i anlegget. Dette indikerer en feil og det sendes automatisk en varsel til vaktmester og driftspersonell, sier Berge.

Skal til Tyskland

Firemesh er nå tatt med i «Global growth», et program Innovasjon Norge har for «ambisiøse og eksportorienterte» bedrifter. Denne måneden skal derfor Tahani til Tyskland og presentere løsningen for mulige kunder.

– Potensialet i Europa er enormt. Der er det flere sprinkleranlegg i én kommune enn vi har i hele Norge. Får vi innpass der kan dette bli noe vi kan leve av, smiler Tahani.

Firemesh ble nylig også medlem av Proptech Innovation-klyngen.
– Dette er et spennende nettverk med både mulige samarbeidspartnere og kunder. På vår første samling møtte vi mange spennende aktører, så dette er veldig spennende, sier Tahani.

 

Firemesh

Firemesh har utviklet en digitalisert og fullautomatisk løsning som gjør de manuelle kontrollene overflødige. Fra venstre: Arnt Emmanuel Berge, Tahani Berge

Tags:
Proptech
Proptech Innovation
Post by Proptech Innovation
oktober 13, 2023

Comments