Gründerselskapet Arealize bruker kunstig intelligens for å komme opp med forslag til nye planløsninger i kontorlokaler.


– Kundene våre bruker teknologien og løsningen for raskt å kunne visualisere hvordan et kontorlokale kan bli, basert på leietakers ønsker, sier daglig leder og en av gründerne i teknologiselskapet Arealize, Sophie Irgens.

Sammen med en av sine medgründere, Benedicte-Elise Foldnes, kommer hun selvsagt fra Bergen. Tredjemann i gründerteamet er Yanislav Zagorov fra Oslo. De tre startet sammen på masterstudiet på NTNU i Trondheim i 2020, og siden den gang har de i praksis jobbet med å få teknologien bak løsningen opp å gå.– Vi begynte på Entreprenørskolen høsten 2020 og startet selskapet mot slutten av året. Der er løpet lagt opp slik at vi i praksis får jobbe nesten fulltid med utviklingen av selskapet, så i to og et halvt år har vi brukt tiden vår på det, sier Irgens.
Fra å være tre stykker da de begynte, så teller teamet nå 13 personer, åtte av de jobber i selskapet på heltid.
– Styreleder fant vi i Proptech Innovation. Tidligere daglig leder i klyngen, Stig Frode Opsvik, er vår styreleder, forteller Irgens.

Teknologien gjør det altså mulig for eiendomsaktører å raskt visualisere hvordan et lokale kan bli, uten bruk av eksterne ressurser som arkitekt.
– Fordelen med teknologien er at det går raskt. Basert på selvlærende algoritmer kan eiendomsbesitter i praksis visualisere en ny løsning mens de er i møtet med leietaker. Når rammene er på plass, kan detaljer og kreativ utfoldelse overlates til arkitektene dersom det skal gjøres større endringer i lokalet, sier Irgens.

Selskapet lanserte i mars i år første betaversjon av løsningen. Før det har de kjørt flere piloter hvor et utvalg kunder har testet og gitt tilbakemeldinger på hvordan de synes løsningen fungerer.
– Basert på tilbakemeldingene fra kundene har vi gjort justeringer og tilpasninger, før vi så har kjørt en ny pilot. For å svare på markedets behov har vi bevisst valgt å utvikle teknologien i tett samarbeid med bransjen, sier Irgens.
Selskaper som Vestenfjeldske, Frydenbø, Siva, Kjeldsberg, KLP, Smedvig, Malling & Co og SKB har vært med i utviklingen av løsningen. Entra i Trondheim, samt ytterligere to nasjonale aktører har også meldt seg på, men disse kan ikke Irgens gå ut med navnet på ennå.

Målet til Arealize er å gå i markedet med den første kommersielle versjonen av løsningen i løpet av høsten.
– Det betyr at det blir mye teknologiutvikling og justeringer fremover, før det så blir fokus på konvertering av nye kunder. Målet vårt på sikt er at vi skal bli standardverktøy for fremlegging og tilpasninger av plantegninger for eiendomsselskaper, sier Irgens.

Bilde: Benedicte-Elise Foldnes, Yanislav Zagorov og Sophie Irgens.
(Foto: LYKT Foto og Film)

Proptech Innovation
Post by Proptech Innovation
mai 12, 2023

Comments