Markedssjef i Bara Eiendom, Veronica A. Fagerlid, innrømmer at hun var litt spent før hun deltok på sin første ombruksworkshop. 

– Jeg var nok litt usikker på min rolle i gruppen, og spurte derfor meg selv, hva gjør jeg egentlig her, sier Veronica A. Fagerlid. 

Hun er markedssjef i Bara Eiendom, én av Proptech Innovations medlemmer. Selskapet har de siste tiårene utviklet Kronstadparken, som nå er et av de største byutviklingsprosjektene i Bergen. I høst deltok hun på sin første ombruksworkshop i regi av klyngen og i midten av januar deltok hun på sin andre. 

– Det gikk raskt opp for meg at vi som byggherre sitter på én av de viktigste nøklene. Det er jo vi som eier byggene hvor ombruket skal skje, så i praksis startes og avsluttes ombruket hos oss, sier Fagerlid. 

Kan stille de de vanskelige spørsmålene

Etter først å ha vært spent, så skryter Fagerlid nå av initiativet og mener at ombruksworkshopen kan spille en viktig rolle for fremtidens bygg- og eiendomsbransje. 

– Alle er enige om at ombruk er veien å gå, og jeg er helt sikker på at vi én dag kommer dit. Hvordan vi skal komme dit, er imidlertid mer krevende å finne ut av. Derfor er den møteplassen som Proptech Innovation legger til rette for utrolig viktig, sier Fagerlid. 
Hun savner at flere eiendomsaktører melder seg på, spesielt med tanke på den viktige rollen nettopp de spiller i ombruksspørsmålet. 

– Det er ikke bare hos oss ombruket skal skje, det er også vi som skal betale for det. Vi kan ikke drive veldedighet, så det å finne en god forretningsmodell for ombruk, er veldig viktig. Jeg opplever derfor at vår rolle, er å komme inn med litt kritiske øyne og stille de vanskelige spørsmålene, sier Fagerlid.

– Må være mulige å løfte

Hun får støtte fra prosjektsjef hos Entra, Karianne Strømme. Hun forteller at hun under ombruksworkshopen fikk tid til å både lytte og reflektere.

– Skal vi lykkes, må vi gjøre ombruksprosjektene realiserbare både rent praktisk, men også økonomisk. Husk at alle disse prosjektene avhenger av finansering. Da må de ikke være så store og omfattende at de ikke er mulige å løfte rent økonomisk, sier Strømme.

Ombruksworkshopen ble arrangert hos Rambøll, i Entras nybygg, Nygaarden. Bygget ligger rett over gaten for Media City, i praksis bare skilt av et bybanestopp. Som selskap, er Entra langt fremme når det gjelder bærekraft og ombruk. De står blant annet bak Brattøra powerhouse i Trondheim, samt landets første fullskala ombruksprosjekt, Kristian Augusts gate 13 i Oslo. Prosjektet har etter at det var rehabilitert i 2021, vært et referanseprosjekt for en rekke andre ombruksprosjekter.

– Skal vi lykkes må vi snakke sammen. Det er derfor veldig nyttig å høre hva bransjen jobber med, sier Strømme.

Sitter ikke på løsningen

Fagerlid er ikke i tvil om at bransjen på et eller annet tidspunkt knekker koden, men innrømmer at hun ikke selv sitter på svaret for hva som skal til for å komme i mål med ombruk. 

– Det er mange krevende spørsmål som må besvares og problemstillinger som må løses. Sjansen for å lykkes tror jeg imidlertid blir betydelig større dersom vi klarer å samle alle som nå jobber med disse spørsmålene. Nettopp derfor er denne møteplassen og ombruksworkshopen så viktig. Og nettopp derfor må også flere av eiendomsaktørene i Bergen engasjere seg, sier Fagerlid.

DSC_1436
DSC_1683
Mariya _ Ahlsell
DSC_1610
DSC_1502
DSC_1589
DSC_1426
DSC_1517
DSC_1545
DSC_1482
DSC_1555
DSC_1365
DSC_1408
DSC_1381

 

Comments