Etter en helt fantastisk delegasjonstur til New York, deler vi noen av nøkkelpunktene. Turen var arrangert av Proptech Norway og Proptech Innovation, i samarbeid med det norske generalkonsulatet i New York og Innovasjon Norge.
Turen inkluderte en Proptech Mini Summit og mottakelse på det norske konsulatet, turer til Hudson Yards, Columbia University, NewLab ved Brooklyn Yards, og mange andre besøk.
Mini Summit på konsulatet
Heidi Olufsen, Norges generalkonsul i New York, viste hvordan Det kongelige norske generalkonsulatet i New York, Den norske handelskammeret og Innovasjon Norge er aktive knutepunkter for å koble norske selskaper med potensielle kunder, investorer og råd. Heidi åpnet Mini Summit med å si følgende:
- USA og Norge er begge ledende knutepunkter for eiendomsteknologi. USA-økosystemet er bygget på verdens ledende risikovillige kapital og innovasjonskultur. Det norske proptech-fellesskapet er derimot bygget på toppen av en solid datainfrastruktur og innovative eiendomsselskaper som er villige til å investere i og prøve ut ny teknologi. En nedgang i oljeindustrien brakte smarte hoder til proptech.
Mini Summit, moderert av eiendomsjournalisten Philip Russo, inkluderte anerkjente talere fra nordiske og amerikanske selskaper, investorer og beslutningstakere, inkludert betydelig deltakelse fra New York City Economic Development Corporation, John Petinos. Camilla Melander, Sveriges generalkonsul i New York, formidlet at 70 % av utslippene i New York kommer fra bygninger (mot 40% globalt).
Zander Geronimos fra MetaProp og Heather McGeory fra Fifth Wall viste hvordan amerikanske investeringsledere (og disse to er de sanne pionerene på feltet) fungerer som mye mer enn investorer, de blir knutepunkter for innovasjon og strategiutvikling for globale eiendomspartnere.
Den fantastiske Nikki Greenberg fra Real Estate of the Future, Fraser Patterson fra verktøyet for arbeidsrekruttering Skillit, og Amina Moreau fra Radious la til viktige innsikter om det amerikanske markedet og hvordan man skal planlegge for en usikker fremtid.
Amerikanske proptech-selskaper er fantastiske. De vet også hvordan de skal kommunisere. Når det er sagt, nordiske proptech-selskaper er avanserte med hensyn til finansiering og bør skalere til større markeder som det amerikanske. I mangel på tilstrekkelig risikovillig kapital hjemme, er den største tilbakemeldingen fra amerikanske investorer: «Ha alltid en forespørsel». Norske selskaper roper ikke fra hustakene, men i møte med det amerikanske markedet er det nettopp det de må gjøre.
The Edge
Med DNBs praktfulle kontorer på 81. etasje i 30 Hudson Yards som kulisser, fikk delegasjonen en åpenhjertig samtale med Evan Uhlick, SVP & Head of Energy, om den makroøkonomiske situasjonen for global eiendom. Økende kostnader over alt, klimaregulering og frykten for strandende eiendeler vil fortsette å drive teknologirevolusjonen innen eiendom.
Med samme kulisser, overtok Nina Galbiati fra Norges Bank Investment Management (NBIM) talerstolen. De forvalter omtrent 55 milliarder dollar i eiendomsinvesteringer i noterte REIT-er og direkte investeringer i kontorlokaler, detaljhandel og logistikk på vegne av den norske statens pensjonsfond. 600.000 kvadratmeter i 13 bygninger i sentrum av Manhattan, inkludert en imponerende ny/gammel kontorbygning på 555 Greenwich Avenue. Vi eier alle en del av det.
Det er ikke ofte du får sjansen til å eie en hel New York-bydel. Nina Galbiati, NBIM.
En etasje opp, til 82. etasje, presenterte Luke Falk, SVP of Related og COO of Clean Path New York, det massive og svært så imponerende Hudson Yards. For å dekke det teknologiske behovet i prosjektet, utviklet de sin egen eiendomsteknologi (i hele verdikjeden!), men selger den videre når den er på plass. Hvorfor de tenker slik, svarer Falk på:
- Vår tilnærming til utvikling er at eiendom varer i hundre år, og teknologi varer i tretti sekunder. Luke Falk, Related
Han utdyper og sier at eiendom er noe som først er under utvikling, deretter går det over i en driftsfase. Teknologi slutter aldri å være under utvikling.
Norske eiendomsselskaper ligger foran sine amerikanske kolleger når det gjelder integrering av karbonisering og optimalisering av teknologi i selskapsstrategien. Imidlertid tar amerikanske selskaper igjen, siden veien til grønne premier (og brune straffer) blir klarere også i USA.
Snøhetta og NewLab
En inspirerende omvisning hos Snøhetta var lagt inn i programmet. Ifølge seniorpartner Alan Gordon, har de en bygning kalt Zero House ved Harvard University, der de tester 16 forskjellige driftssystemer for å finne måter å oppnå nullutslipp på. Dette er noe vi må høre mer om, det fortjener nesten en helt egen tur!
Regjeringsdeltakelse kan fungere utrolig bra i innovasjonshuber, som NewLab ved det imponerende Brooklyn Navy Yards - hjemsted for mer enn 250 oppstartsselskaper innen dyp teknologi og over 1.000 gründere, oppfinnere, investorer og optimister som jobber sammen for å løse kritiske utfordringer innen energi, mobilitet og materialer. Parker Magness stod for omvisningen, og Tiya Gordon fra det offentlige VC-ladeselskapet Itselectric og Tristan Bell fra VC-utstyret Urban-X deltok i inspirerende samtaler med delegasjonen.
Et spennende møte med Christian Bjelland, grunnlegger av Hello Alfred, fikk vi siste dagen. Bjelland er en utflyttet nordmann, med sterk entreprenørånd og flere oppstartselskaper bak seg.
- For hjemmene sine er folk villige til å betale for vanlige tjenester som dagligvaredistribusjon og rengjøring. Men ikke egentlig fasilitetene de først sa de ønsket, som bassenger og treningsstudioer. - Christian Bjelland.
Columbia University
"Grønne obligasjoner går vanligvis til selskaper som allerede er innenfor bærekraftsfeltet." - Chris Mundell, professor ved Columbia University, om begrensningen av snøballeffekten av grønn finansiering så langt. Kristin Svenningsen, administrerende direktør for Paul Milstein Center for Real Estate ved Columbia Business School, ga en omvisningen på det imponerende (massive!) nye Manhattanville Campus. Delegasjonen tenkte sitt om dette bygget, det ville blant annet vært interessant å vite karbonavtrykket.
Metaprops grunnlegger, Zach Aarons, delte sine betraktninger på bransjen vår. Han mente at mangel på dyktig arbeidskraft kan være den største enkeltstående barriere for vekst i eiendomsmarkedet fremover, Det er et hull på 500.000 personer i den fremtidige eiendomsøkonomien. Dette er problematisk, spesielt med tanke på det kjente sitatet fra Sir David Attenborough:
- Teknologien fikk oss inn i dette rotet. Teknologien vil få oss ut av det. Det må bare bli lønnsom først.
Til tross, oppsummert kan vi si at tonen er optimistisk: Vi bryr oss om vår egen overlevelse, så vi kommer til å finne ut av det, enten det er kjernekraft, ketamin mot depresjon eller vekthemmere for bedre helse. Små endringer, og deretter mye på en gang. Når alle opplever de samme problemene, vil de bli løst. New York er verdens episenter for entreprenørskap!
Spådom fra turen - Når offshoreindustrien slipper taket, vil Norge være et entreprenørsenter for ny teknologi innen mange felt, inkludert eiendom.
Comments