Teknologi fra båtbransjen er inspirasjonen for Jakub Wijata og Elias Kvalsvik Haugen. De to er i ferd med å etablere et nytt selskap for utvikling av nye byggematerialer til byggebransjen. 


– Byggebransjen er i endring og på jakt etter mer bærekraftige materialer. Byggematerialer som har blitt brukt i båter i veldig mange år har egenskaper som også gjør de godt egnet til husbygging, sier gründer i oppstartselskapet Bú, Jakub Wijata. 

Han er fulltidsstudent og holder på med to studier samtidig, én bachelor i Digital markedsføring og kommunikasjon på BI som han fullfører i år, samt at han går andre året på Retorikk og media på Universitetet i Bergen. Medgründer, Elias Kvalsvik Haugen, er også student, og han går nå andre året på siviløkonomistudiet på NHH. 

Kanskje er det oppveksten i trivselsfylket, tidligere Sogn og Fjordane, som har gitt de to et ekstra gir. For parallelt med studiene er de nå i altså gang med en aldri så liten gründerdrøm, et selskap de etter hvert håper skal bli et aldri så lite eventyr. 
– Vi er en i tidlig fase, men den store drømmen er selvsagt at dette skal bli det Lego er for Danmark eller Ikea er for Sverige. Hva det ender opp med er selvsagt for tidlig å si, men teknologien er velprøvd på båter, så vi er overbevist at dette også skal fungere veldig godt til bygg, sier Wijata. 

Med seg på langet har de to fått en materialteknologi som hjelper dem i utviklingen av materialene. Det vi i praksis snakker om er komposittmaterialer, som for eksempel glassfiber. Fordelen med dette er at det er både sterkt og lett. Det egner seg derfor godt både som tak og vegger i ulike konstruksjoner. 

– Det er også lett å frakte, noe som gjør at det kan produseres i fabrikk og fraktes til byggeplassen, sier Wijata, som legger til at det også enkelt kan produseres på byggeplass. 

– Vi designer også egne konstruksjoner og for øyeblikket er vi i gang med å designe en lab og et kontor på rundt 30 kvadratmeter, sier Wijata.

De har alliert seg med materialleverandører og de har også avtale med en produsent i Polen som ønsker å teste den første prototypen av produktet. 
– Vi har et mål om at vi kan være i produksjon av første prototype mot slutten av året, sier Wijata. 

Bilde: Jakub Wijata Elias Kvalsvik Haugen utvikler nye byggematerialer. 

Proptech Innovation
Post by Proptech Innovation
mai 30, 2023

Comments