Allmenningen, arrangert 13. juni hos Kantega, banet veien for en fruktbar diskusjon om sirkulærøkonomi i bygg- og anleggsbransjen. Målet med dagen var å inspirere, utfordre og oppmuntre deltakere til å gå foran i omstillingen mot en mer bærekraftig økonomi.

Betong - Et kritisk materiale på veien mot bærekraft
Første taler ut, Brita Svartveit, delte sine innsikter om betong, det mest brukte byggematerialet på grunn av sin allsidighet, men også en stor kilde til klimautslipp. Svartveit fremhevet utfordringer knyttet til produksjon, transport og deponering av betong, og spesielt sement som en av hovedkildene til CO2-utslipp. Hun vektla behovet for standarder for ombruk av betongelementer og undersøkelser rundt levetiden for betongkonstruksjoner. Svartveit oppfordret til å starte en prosjektgruppe for å søke midler og løse disse utfordringene.

Oppsirkulering - En ny tilnærming til avfall
Jan Erik Rossow snakket engasjerende om oppsirkulering - prosessen med å ta materialer som ikke kan gjenbrukes og omdanne dem til nye produkter. Rossow poengterte at for at oppsirkulerte produkter skal bli vellykkede, må de være like billige eller billigere enn tilsvarende nye produkter. Han delte sin erfaring fra prosjekter med Veidekke og Linstow, og oppfordret til nytenkning og samarbeid for å fremme oppsirkulering.

VVS ombruk – En vei til bærekraftige løsninger
Hanne Wetland fra Bir belyste den kritiske rollen som VVS-materialer spiller i sirkulærøkonomien. Hun diskuterte hvordan insentivmekanismer i totalentrepriser kan belønne ombruk og presenterte ventilasjonskanaler som et lovende produkt for gjenbruk, gitt deres potensial for både klima- og kostnadsgevinster. Wetland kunngjorde også at Jon Eidset fra Tevas har overtatt rollen som koordinator for Kontikiprosjektet, som markerer et nytt kapittel i dette banebrytende initiativet.

Nye prosjekter i horisonten: Urban Mining og Donorbyggregister
Allmenningen ble også brukt til å lansere to nye prosjekter: "Urban Mining" og "Donorbyggregister", som begge tar sikte på å fremme gjenbruk og ombruk innen byggbransjen. Trond fra Kantega presenterte Donorbyggregisteret, en database under utvikling for å få en oversikt over bygninger som er klar for å gjenbrukes. Hanne Wetland gav en innføring i Urban Mining-prosjektet, som fokuserer på utvinning av verdifulle ressurser fra bygninger som ellers ville blitt avfall. Prosesslederne for disse prosjektene, Anita fra Kantega (Donorbyggregisteret) og Susann fra PwC (Urban Mining), er klare for å lede an i disse spennende initiativene.

Felles lærdom gjennom gruppediskusjoner
En av de mest engasjerende delene av Allmenningen var gruppediskusjonene. Deltakerne kom sammen for å brainstorme, dele ideer og diskutere strategier for å sikre suksess i de kommende prosjektene. Fra disse interaktive øktene ble prosesslederne utrustet med verdifulle innspill og forslag som vil bidra til å drive prosjektene fremover.

Allmenningen la grunnlaget for engasjement og samarbeid i bransjen. Vi oppfordrer nå hele klyngen til å ta del i disse spennende prosjektene. Sirkulærøkonomi er nøkkelen til en bærekraftig fremtid, og ved å arbeide sammen kan vi forme en innovativ og ansvarlig bransje. Bli med oss i dette viktige arbeidet – sammen kan vi gjøre en forskjell.

Comments