News

Vil innføre prikkedøden for bygg og privatpersoner

Skrevet av Proptech Innovation | Feb 10, 2025 7:52:33 AM

Åtte prikker på førerkortet, og vipps, så er du avskiltet som sjåfør. Kan en lignende tilnærming få fart på energiomstillingen i bygg- og eiendomsbransjen, men også hos oss som privatpersoner?

– Det er tabloid sagt, men det handler først og fremst om ansvarliggjøring av byggeiere og oss selv om privatpersoner. Noen prikker på energirullebladet kan kanskje være ett av tiltakene som skal til for å få fart på energiomstillingen, sier energispesialist hos Sweco, Elin Skjerven Talhaug.

Uklare ansvarsforhold

Det er ingen tvil om at energi engasjerer. På andre runde i workshop-serien «Kraftkur» ble det fulltegnet på kort tid. På første workshop satte Sweco eget bygg under lupen. Kontorbygget var prosjektert som et høytpresterende bygg med tanke på energieffektivitet, noe det også er, men det leverer likevel ikke helt på teoretisk beregnet energiforbruk. Mens det i første workshop var fokus på utfordringer, så var det i andre runde fokus på løsninger.

– Vi har kommet frem til en del tekniske tiltak som skal gjøres i bygget, men det som kanskje er viktigst, er det som handler om energiledelse. Det er mange uklare ansvarsforhold. Vi skal nå i gang med Breeam In use-sertifisering, hvor vi skal strukturere opp rutiner og fordele ansvar, sier Skjerven Talhaug.

Imponert over oppmøtet

På workshopen som fant sted hos Vestenfjeldske Eiendom var det rundt 50 deltakere som møtte opp for å lære mer om hvordan vi kan løse energiutfordringene, ikke bare de som Sweco-bygget står overfor, men som er felles for hele bygg- og eiendomsbransjen.

Jeg er imponert over hvor mange som stiller. Folk velger å bruke tiden sin på dette, noe som er et klart signal om at dette er de nødt til å lære mer om, sier høyskolelektor ved Høyskolen på Vestlandet, Anne Sofie Handal Bjelland.

– Det er også veldig kjekt at det er en så differensiert deltakermasse, sier hun.

Prikker kan gi rentehopp

På workshopen ble deltakerne delt inn i ulike grupper, hvor de ble utfordret på seks konkrete problemer knyttet til energibruk i bygg som skulle løses, i dag. Det var i en av disse gruppene at «prikkedøden» kom opp som et forslag.

– Tanken er en slags prikkbelastning for de som for eksempel ikke etterlever de stadig strengere energikravene. Dette kan kanskje være linket opp mot en finansinstitusjon, hvor konsekvensen kan være at man etter så og så mange prikker får høyere rente på lånet. Da får det en faktisk konsekvens å ikke være en del av energiomstillingen, sier Skjerven Talhaug.

– Som en del av dette, foreslår vi også at samtlige av oss må dokumentere kWh, både personlig og på jobb. Man får da et energitall som skal oppgis både i selvangivelsen og på Tinder, ler Hanne Wetland fra Proptech Innovation og legger til: – Endelig ville det blitt hot å være opptatt av energi.

Ligger på reklamasjonstoppen

Et tema som gikk igjen på workshopen var tekniske anlegg. Asbjørn Stoveland i Veidekke entreprenør beskrev det å komme inn i et nybygg som en festival av tekniske løsninger.

– Ikke bare har antallet tekniske løsninger de siste årene blitt stadig flere, hver enkelt av løsningene har også blitt mer avanserte, sier Stoveland.

Han mener dette gjør det stadig mer krevende å få de tekniske anleggene til å fungere som tenkt.
– Opplevelsen er at det ofte blir for avansert. Derfor er feil på teknisk anlegg knyttet til teknisk idriftsettelse noe som det reklameres mye på, sier Stoveland.

En av løsningene som ble foreslått på hans gruppe, var derfor at ingen må slippes løs til å prosjektere et nybygg, uten at de har erfaring med eiendomsdrift fra før.
– Innsikt fra driftssiden er viktig for å prosjektere anlegg som fungerer og som dekker det faktiske behovet, sier Stoveland.

Han mener også at det er på tide å ta en fot i bakken og gjøre en grundig vurdering av hvor avanserte systemer man faktisk trenger.

– Mange opplever at vinningen går opp i spinningen. Man bør derfor gjøre grundige vurderinger av hvor kompliserte anlegg man faktisk trenger. Jeg mener at forenklede systemer i veldig mange tilfeller må bejubles. Det vil gjøre de enklere å forstå og enklere å drifte, sier Stoveland.

På rett vei

Energi stod altså på dagsorden og engasjementet var stort. Forslagene til hvordan man kunne få ned energibruken i bygg var mange og både varme gensere på kalde dager og tredemøller for energiproduksjon til egen PC og for å holde varmen var blant forslagene. De fleste var imidlertid enige om at ansvarliggjøring og god dialog mellom prosjekterende ingeniør, driftspersonell, gårdeier og leietaker var viktig.

– Og dialog er nettopp det Proptech Innovation handler om. Vi samler bransjen for å diskutere og løfte frem felles utfordringer. Derfor er det utrolig givende å se at arrangementene blir fulltegnet og at folk engasjerer seg. At vi på slike samlinger også klarer å tenke utenfor boksen er veldig bra. Jeg er overbevist om at vi er på vei mot noe veldig bra, sier leder for Proptech Innovation, Birthe Espeland.