News

Tommelen opp fra medlemsmøtet

Skrevet av Proptech Innovation | Apr 20, 2023 5:02:19 PM

Klyngen skal legge tilrette for enda mer samhandling

Mer medlemsdrevet strukturert samhandling. Det er stikkordene for neste fase i klyngeprosjektet som ble lagt frem på medlemsmøtet i forrige uke. Retningen ble godt mottatt blant medlemmene, som også ble presentert for klyngens nye daglige leder.

I flotte nyoppussede lokaler vartet klyngemedlem Atea opp med lunch og mingling. Daglig leder i Atea Bergen fortalte videre om rasjonale bak innredningen av de nye lokalene i Frydenbø Marina, der de har redusert antall ordinære kontorplasser til fordel for blant annet store fellesarealer med en rekke ulike soner som brukes både til jobbing, møter og samhandling, samt innredede “hjemmekontorer” på jobb.

- Det har handlet om å folk tilbake på kontoret etter pandemien, og om å legge til rette for nye arbeidsmønstre som har oppstått under pandemien, forklarte han.

Fokus på neste fase
I selve medlemsmøtet fikk medlemmene først en rask gjennomgang av 2022. Klyngen har tidligere scoret godt på gjennomføring hos Innovasjon Norge og til tross for at året startet med pandemi og at atferdsmønstrene i noen grad har blitt endret av pandemien, kunne også 2022 kvitteres ut som et godt år for klyngen - med gjenåpning av fysiske arenaer og viktige fremskritt på en rekke områder. Klyngen har fortsatt å vokse under pandemien og 2022 ble det beste året hittil mht. omsetning. Nye bedrifter har funnet hverandre, nye innovasjonsprosjekter er i gangsatt, mange bedrifter har tatt i bruk ny teknologi og noen har begynt å utforske sandkassen for kunstig intelligens. På prosjektsiden har særlig ombruksprosjektet fått et gjennombrudd, og det ble oppfordret til å stille på frokostmøte om temaet torsdag 26. januar.

Samtidig er rammebetingelsene for klyngen utfordret. På grunn av budsjettkutt hos Innovasjon Norge var det ikke ute nye utlysinger fra klyngeprogrammet i 2022, og med ytterligere budsjettkutt for 2023 spøker det også for utlysinger i år. Dermed er døren til neste nivå i klyngeprogrammet for tiden stengt.

Med dette som utgangspunkt har det i 2022 blitt gjort et grundig arbeid med å legge grunnlaget for neste fase i klyngeprosjektet, der man har tatt høyde for denne usikkerheten. Som en del av dette arbeidet ble de på årsmøtet i juni besluttet noen pillarer for en treårsplan for klyngen, som blant annet handlet om at de største aktørene “soft-comittet” seg til tre år fremover. Samtidig ble det besluttet å beholde et stort styre av hensyn til forankring, men nedsette et arbeidsutvalg som var enda tettere på driften og utviklingen av klyngen. Dette arbeidsutvalget fikk i mandat å evaluere satsingen hittil, ansette fast stab og komme med forslag til innretningen på samarbeidet for den neste fasen. Det ble også etablert et mål om å nå 150 medlemmer i klyngen.

Survey, evaluering og workshops
Som et ledd i dette utførte arbeidsutvalget og administrasjonen en større survey blant medlemmene høsten 2022. På medlemsmøtet gikk arbeidsutvalgsmedlem Espen Schreiner fra Sweco sammen Siri Ravndal fra Skavl på videolink gjennom resultatene av undersøkelsen. Oppsummert viser surveyen at klyngen i all hovedsak jobber med de riktige temaene, samarbeid blir enda viktigere fremover og bedriftene ønsker å engasjere seg mer. Herunder viste surveyen at hele 84 % av klyngens medlemmer ønsker å engasjere seg aktivt i klyngens aktiviteter, og ikke bare delta på arenaer og møteplasser. Dette er derfor noe som klyngen vil legge enda mer til rette for fremover.

Detter gikk Sturle Drageset fra Eviny, også han medlem av arbeidsutvalget, gjennom en kvalitativ evaluering av aktivitetene som arbeidsutvalget har utført. Arbeidsutvalget har laget en rapport fra dette arbeidet som er forelagt styret, og som også vil bli gjort tilgjengelig for medlemmene. Arbeidsutvalget peker her på behovet for å etablere flere faggrupper, legge til rette for at flere medlemmer initierer og deltar i prosjekter og at det opprettes enda tydeligere styringsmodeller for fellesprosjektene i klyngen.

Ut over dette har et utvidet arbeidsutvalg forsterket av deltakere fra styret jobbet med oppdatert verdiforslag og medlemsstrategi for klyngen. Dette for å legge et best mulig grunnlag for videre ekspansjon.

En medlemsdrevet klynge
Med dette bakteppet presenterte daglig leder Stig Frode Opsvik neste fase i klyngeprosjektet, som er utviklet av adminstrasjon, arbeidsutvalg og styre. I hovedsak handler det om at satsingen i enda større grad skal utvikles i retning av mer strukturert medlemsstyrt samarbeid. Med mer samarbeid menes det at vi skal fokusere enda mer på å legge til rette for at bedrifter kan møtes for å utveksle erfaringer, etablere nye koblinger og sette i gang nye prosjekter. Med medlemsstyrt menes at vi i større grad skal legge til rette for at bedrifter selv skal kunne drive prosessen fremover, mens klyngeadministrasjonen i større grad skal være en ren fasilitator i disse prosessene. Dette slik at man kan skalere satsingen best mulig. Med strukturert menes at det skal opprettes en forutsigbar struktur for hvordan prosjekter og arbeidsgrupper etableres og følges opp.

Dette svarer både på ønsker fra medlemmene som kom frem gjennom medlemsundersøkelsen, og innebærer samtidig at klyngen skal jobbe enda smartere enn i dag - når døren til neste nivå i klyngeprogrammet er stengt, kan vi skalere ved å legge enda mer til rette for en ønsket aktiv involvering i prosjekter og aktiviteter.

For å legge til rette for dette har styre, arbeidsutvalg og administrasjon begynt å utarbeide en struktur for hvordan etablerte prosjekter kan få en tydeligere struktur for styring og involvering rundt seg, ut over klyngeadministrasjonen, og samtidig en struktur for hvordan nye arbeidsgrupper kan etableres, drives og følges opp. I første omgang opprettes det nye operative styringsgrupper for ombruk, data og medlemsutvikling. Og så vil man begynne å se på hvordan en slik gruppestruktur skal skaleres videre. Det vil også komme en del tiltak som skal understøtte denne retningen - blant annet skal flere av ressursene i klyngen “demokratiseres” , slik at de er tilgjengelige for flere enn klyngeadministrasjonen.

Klyngens nye leder
Den største nyheten i medlemsmøtet var spart til slutt: hvem blir klyngens nye leder? Styreleder Harald Schjelderup introduserte kandidatens bakgrunn før han røpet navnet: Birthe Espeland! Dette ble veldig godt mottatt av forsamlingen som klappet henne frem.

På podiet var det lagt til rette for et intervju med Birthe, en samtale mellom henne og Hanne Wetland som inntok intervjuer-rollen i god “Lindmo-stil”. Her ble forsamlingen bedre kjent med Birthe - som blant annet har hatt fagnettverket Nemitek som hobby ved siden av jobben i bransjen.

Birthe tiltrer som daglig leder allerede 1. februar. Vi har selvsagt laget et egen sak om ansettelsen. Les mer om klyngens nye leder her: https://proptechinnovation.com/hun-er-klyngens-nye-leder