Interessen var stor da Sweco inviterte til «Kraftkur», en workshop med fokus på energioptimalisering av nybygg. Ikke bare åpnet Sweco dørene, de satte også eget bygg under lupen.
– Sweco-bygget på Fantoft var prosjektert som et høytpresterende bygg med tanke på energieffektivitet, noe det fremdeles er, men det leverer likevel ikke helt på teoretisk beregnet energiforbruk, sier energispesialist hos Sweco, Elin Skjerven Talhaug.
Til sammen hadde 50 interesserte møtt opp for å delta på workshopen om energioptimalisering av nyere bygg. Spørsmålet er høyaktuelt og angår veldig mange av oss. Kanskje er det grunnen til at både gårdeiere, rådgivere, entreprenører, leverandører, kommunalt ansatte og ressurser fra forskning og utdanning deltok på Proptech Innovation-prosjektet, Kraftkur. Sweco tok initiativ til, og er også prosjektleder for Kraftkur-prosjektet.
– Sweco kom til oss og sa at de ville dra i gang en workshop med eget bygg som utgangspunkt. Dette er akkurat det vi som klynge trenger, medlemmer som byr på seg selv og deler sine erfaringer, på godt og vond. Responsen var så stor at vi måtte utvide med flere plasser, sier daglig leder i Proptech Innovation, Birthe Espeland.
Da Sweco-bygget ble reist i 2016, var det det et foregangsbygg med en rekke avanserte tekniske løsninger. Beregnet energiforbruk var på 35 KWh per kvadratmeter, noe som da var godt innenfor kravene til passivhus. Åtte år senere viser det seg at beregnet og faktisk energibruk ikke er helt identiske størrelser.
– Vi har målt energibruken til 75 KWh per kvadratmeter. Det er viktig å påpeke at selv om tallet er en del høyere enn det som ble beregnet, så er Sweco-bygget fortsatt et veldig godt og energieffektivt bygg, sier Skjerven Talhaug.
Grunnen til at Sweco nå har invitert Proptech Innovation-medlemmene på workshop, er ikke for å få bygget ned på 35 KWh, men for å komme nærmere et svar på hvorfor mange nye bygg ikke leverer som beregnet.
– Energipotensialet i bygg er enormt, noe vårt eget bygg også viser. Vi ønsker å gjøre et dypdykk i disse problemstillingene. Ambisjonen for vår egen del, er at dette skal gi noen svar på hvordan vi som bransje kan bli bedre, men også å bli enda bedre rådgivere knyttet til energispørsmål, sier gruppeleder for bærekraft hos Sweco, Sofie Osbeck.
På workshopen ble deltakerne delt opp i grupper, hvor eneste oppgave var å finne «dritten», altså mulige årsaker til hvorfor mange bygg ikke leverer som planlagt. Noen av utfordringene som ble løftet frem var manglende bestillerkompetanse hos utbygger, entrepriseform, brukerforståelse, økonomi og ansvarfordeling. Hvem er det for eksempel som følger opp at alle de gode løsningene som bygget ble planlagt med, faktisk fungerer som planlagt? Hvem er ansvarlig for at bygget driftes mest mulig energieffektivt og har vedkommende de rette insentivene for å følge driften skikkelig opp? Hvorfor skal gårdeier bry seg og bruke både tid og penger på energioppfølging, når leietaker betaler regningen og får eventuell gevinst?
Responsen blant de 50 fremmøtte var svært god, og tilbakemeldingen fra «alle» var at «det er slik vi som bransje må jobbe for å løse disse utfordringene».
– Det å møtes på tvers av fag er helt avgjørende for å løse energiutfordringene. Det er veldig mye å gå på når det gjelder energi og det haster med å finne løsningene, sier Øystein Aksnes hos Rambøll.
Lilian Wickmann fra Norconsult er helt enig og påpeker at det også er svært viktig å knytte nye relasjoner.
– Å møte hele næringskjeden og lære av hverandre, er avgjørende for å lykkes, sier Wickmann.
Birthe Espeland er energisk etter workshopen er over, og understreker hvor gledelig det er at Sweco tok dette initiativet.
– Energi treffer bygg- og eiendomsbransjen i ryggmargen. Er det ett område hvor vi som bransje virkelig må bli bedre, så er det akkurat dette. Energi er et knapphetsgode og bygg bruker alt for mye av dette godet. Jeg gleder meg derfor over det store engasjementet og ser frem til fortsettelsen, sier Espeland.