Klyngen har inngått en intensjonsavtale med SINTEF, som nå har fått støtte til utvikling av et nasjonal e-infrastruktur for kobling og deling av data i byggebransjen.
Proptech Innovation har lenge jobbet for bedre datakvalitet og mer datadeling i byggebransjen. Klyngemedlemmer har utviklet konsepter for en dataplattform som samler ulike informasjonskilder, og gjennomført et RFF-prosjekt. Nå har SINTEF fått en flerårig bevilgning til prosjektet Smart Building Hub, og Proptech Innovation har inngått en intensjonsavtale om å bli en offisiell støttespiller og bidra til realisering av prosjektet.
Store gevinster
– Gjennom kampen om å få støtte fra Grønn Plattform, fikk vi bekreftet at samfunnsnytten og innovasjonsgevinstene av en felles dataplattform var svært store. SINTEF har nå fått langsiktig finansiering fra Forskningsrådet til et prosjekt som svarer perfekt til de utfordringer og muligheter vi beskriver. Målet er en nasjonal infrastruktur som kan skape stordatasett til bruk i forskning, samtidig som aktører i bransjen får langt bedre tilgang til rike data og dataeiere får kontroll på datadelingen, sier Anders Waage Nilsen i klyngens prosjekt for datadrevet innovasjon.
Begge parter er enige om at det ligger viktige gevinster i å inngå et samarbeid. Proptech Innovation har et nettverk av aktører som både sitter på og bruker data, og som ønsker mer deling i bransjen. Stadig flere tjenester utvikles på toppen av data, og potensielle pilotprosjekter som kan knyttes an til prosjektet.
SINTEF har fått 27 millioner kroner til prosjekt, som skal gå til utvikling av infrastrukturen. Prosjektet skal bidra til bedre forskning, men er innrettet slik at data også skal kunne brukes av både bedrifter og aktører i offentlig sektor. Det vil ha stor betydning for utviklingen av smarte byer og nullutslippsområder å lagre, organisere og gjøre data tilgjengelig for tverrfaglig analyse, forskning og innovasjon.
“Test before you invest”-miljø
Klyngen vil få en plass i prosjektet advisory board, samt bidra i arbeidspakken som omhandler forretningsmodell og tjenestegrensesnitt. Den første prosjektfasen varer til 2027 og fokuserer på tilgjengeliggjøring av data og innsamling fra dataleverandører, datasammenstilling, transformasjon og strukturering. Til slutt skal det etableres mekanismer for tilgjengeliggjøring av data, med vekt på personvern. Deretter er målet at tjenesten skal blien en Digital Innovation Hub og tilby et «test before invest»-miljø, der forskere og små og mellomstore bedrifter kan utvikle og teste smarte byggløsninger med tanke på faktiske forretningsutfordringer.
– Ved at Proptech-klyngen involveres tidlig får vi en unik mulighet til å prege en nasjonal satsning på fremtidsrettet digital infrastruktur for bransjen. Det gjør også at vi kan utvikle lokale piloter som kommer flere til gode. Prosjektet er åpen for innspill både til datadimensjoner, forretningsmodell og teknisk arkitektur. Vi vil bidra til at løsningen kommer både forskere, tjenesteleverandører, finansaktører, rådgivere og byggeiere til gode, sier Anders Waage Nilsen.
- Viktig steg på veien
Prosjektet vil bli presentert på et medlemsarrangement i nær fremtid. Representanter for prosjekt-teamet ønsker også å intervjue aktører fra bransjen for å få innspill til innretning.
- Dette samarbeidet hjelper oss på veien mot å oppnå de målsetningene som ligger til grunn for dataprosjektet, og gjør det mulig for oss å begynne å fokusere på hvordan bedrifter kan hente ut gevinster av det som etter hvert blir økt tilgang til data, kommenterer daglig leder i Proptech Innovation, Birthe Espeland.