Kan brukte ventilasjonskanaler brukes om igjen? Finnes det ombruksgull i et gammelt mediebygg? Vi ble med på skattejakt i det gamle TV2-bygget.
– Det vi håper å finne er gjenbrukbare ventilasjonskanaler som kan demonteres og selges til neste prosjekt, sier prosjektleder for OBOS Nye Hjem og EGD Properties boligprosjekt i Nøstegaten 72-74, Torstein Oen.
Et prosjekt som viser vei
I midten av april inviterte Proptech Innovation-medlem, OBOS, til skattejakt i det gamle mediebygget på Nøstet. Bygget skal demonteres for så å bli cirka 100 nye OBOS-boliger. Før den tid skal imidlertid alt av byggematerialer i bygget kartlegges for å få god oversikt over hva som kan ombrukes. Først ut er altså ventilasjonskanalene.
– Vi ønsker at så mye som mulig av det som finnes i bygget kan brukes om igjen. Noe kan vi trolig bruke selv, men mye ønsker vi også å tilby til andre, sier Oen.
Skattejakten er en del av en større ombrukspilot kalt Kontiki, hvor målet er å etablere en velfungerende verdikjede for praktisk ombruk av ventilasjonskanaler.
Prosessleder for Proptech Innovations Kontiki-prosjekt, Hanne Wetland, mener prosjektet viser vei for hvordan man bør tenke og praktisere ombruk i både rehab og nye byggeprosjekter.
– Vi tror dette er fremtiden. Nemlig at grossistene er inne i eksisterende bygningsmasse for å finne ut av hva som finnes i vårt felles varelager først, før vi kaller opp verdensøkonomien på nytt og etablerer nye verdikjeder, sier
Wetland.
Hun legger til at Tevas har vært en viktig drivkraft i prosjektet, samt at den digitale ombruksplattformen, Loopfront, er en sentral del av den digitale reisen. Her blir kanalene registrert med essensielle data, slik at de skal være enklest mulig å bruke videre.
– Derfor symbol-tagger vi i dag noen av ventilasjonskanalene i bygget. Det markerer at den digitale reisen har startet, sier Wetland.
Stort potensial
Med på skattejakten i TV2-bygget var blant annet Anders O. Grevstad og Swegon. De er enige om at potensialet for ombruk er stort.
– Veldig mye av det vi så av ventilasjonskanaler på skattejakten kan brukes om igjen. For å si noe konkret om hvor mye, må vi se på tegninger og gjøre noen beregninger, men det er ingen tvil om at potensialet for ombruk er stort, sier fagansvarlig for VVS hos Anders O Grevstad, Anders Nygaard.
Også regionsjef hos ventilasjonsleverandøren Swegon, Ernst Johansen, er optimistisk.
– Vi ønsker å være med å ta bransjen i en mer bærekraftig retning og er derfor positive til å inkludere brukte ventilasjonskanaler i vårt sortiment. Det er fortsatt noen praktiske utfordringer som må løses, men vi stiller oss positive, sier Johansen.
Eiendomsaktøren GC Rieber Eiendom er positiv, og de har allerede stilt et av sine nybyggprosjekter tilgjengelige for ventilasjonskanalene.
– Vi synes dette er en spennende måte å være med å bidra på og være enda mer bærekraftig, sier prosjektsjef hos GC Rieber Eiendom, Linda Aas.
Grunn til å feire
I tillegg til allerede nevnte aktører, var også LAB, som er OBOS sin entreprenør i prosjektet, med på skattejakten. Det var også Rambøll, Circular Solutions og Kepla. Oppslutningen om prosjektet er så god at Hanne Wetland stilte på skattejakten med flere norske flagg.
– Ja, vi må ferie alt som går i riktig retning, sier en svært engasjert Wetland.
Hun mener at det at både grossist og teknisk entreprenør til et mulig mottakerbygg stiller på en slik «skattejakt» for å se om ventilasjonskanalene kan brukes på nytt, er en veldig positiv utvikling.
– Det er så bra adferd at det må vi rett og slett feire, sier Wetland, som legger til at kanalene nå har startet reisen mot et nytt og bedre liv i et nytt bygg.
– Det er absolutt verd å markere, kommenter prosjektleder Oen fra OBOS.