PORTO: Det var en engasjert gjeng som forrige uke var på bedrifts- og universitetsbesøk i Porto. Mest engasjert var kanskje Per Reigstad fra Frydenbø Eiendom.
– Jeg var litt usikker på hva jeg gikk til før jeg reiste, men dette ble en inspirerende
tur, sier Per Reigstad i Frydenbø Eiendom.
– Det er spennende å se hvordan de i andre land løser de felles utfordringene som eiendomsbransjen står overfor. Selv om kanskje ikke alt egner seg for norske forhold, så har jeg sett og lært mye, men også storkost meg og blitt bedre kjent med bransjekolleger fra Bergen, sier Reigstad.
Siste mandag i januar satte en gjeng spente proptechere seg på flyet til Portugal, bacalaoens og Vasco da Gamas hjemland. På programmet stod bedrifts- og universitetsbesøk, men også innslag av det mer sosiale slaget.
– I fjor høst besøkte en delegasjon fra Portugal oss og nå var det vår tur å besøke
de, sier Hanne Wetland som er nyansatt prosjektutvikler i Proptech Innovation.
Turen ble arrangert av Innovasjon Norge som en del av et utviklingsprogram finansiert av EEA Grants. Dette er et EU-program etablert for å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa og midlene skal bidra til å styrke de bilaterale relasjonene mellom 15 EU-land, hovedsakelig i Øst- og Sentral-Europa. Hovedmålene er å 1) redusere sosiale og økonomiske ulikheter, 2) styrke bilaterale relasjoner mellom donor- og mottakerland og 3) adressere felles utfordringer som klimaendringer, energiomstilling, og boligkriser.
I Porto var det lagt opp til et svært omfattende program, hvor vi på første dag blant annet besøkte Universitet i Porto. Her ble vi ønsket velkommen av Cluster Habitat Sustentável, Proptech Innovations søster i Porto. Ikke minst ble vi også ønsket velkommen av Norges ambassadør til Portugal, Hanne Brusletto.
– Norge og Portugal deler felles utfordringer, fra tilpasning og begrensning av
klimaendringer til energiomstillingen, eller boligkrisen som påvirker våre store byer. For å overvinne disse utfordringene er det essensielt at vi samarbeider for å dele vår kunnskap og erfaringer, sier Brusletto.
Hun forteller at EØS-midlene er et kraftig verktøy for å fremme de bilaterale relasjonene mellom landene.
– Vi forventer at det vil fortsette å fremme denne typen bilaterale utvekslinger knyttet til banebrytende temaer, sier Brusletto.
Deretter fortsatt turen til Casais Group, et selskap som har spesialisert seg på «en banebrytende tilnærminger til prefabrikasjon og digitalisering i bygg- og anleggsbransjen.» Blant de prefabrikerte elementene, var baderomsmoduler. Det spesielle med tilnærmingen var at de kunne leveres som en hybrid-løsning, hvor
modulene kom som byggesett.
– Dette gjør at vi enkelt kan frakte betydelig flere på én lastebil, noe som tar ned utslippene knyttet til transport betydelig, sa representanten fra Casais.
Modulene ligner på det som vi har sett i Norge i en del år, men skiller seg altså ved denne hybridtilnærmingen.
Dag to i Porto begynte med et besøk hos Amorim Cork Solutions, et selskap som gjenbruker korkrester fra landets store vin- og portvinsproduksjon.
– Tidligere var dette egentlig bare svinn, så det var veldig kjekt å se at dette nå ble brukt til blant annet gulv og akustiske veggplater, sier markeds- og organisasjonsutvikler i Norconsult, Lillian S. Wickmann. Turen fortsatte så videre til Perfisa, et selskap som lager lette stålprofiler som gjør det mulig å blant annet bygge nye etasjer på toppen av eksisterende.
– Jeg ble også imponert over en fødeavdeling de hadde bygget på bare noen måneder. Det kunne aldri ha skjedd i Norge, sier Wickmann.
– Jeg opplever at bedriftene har kommet et stykke på vei ved å tenke effektivisering på byggeplass og ved å legge til rette for enklere demontering. De er ikke i mål, men har gode intensjoner, sier Audhild Kårstad fra Kantega.
Etter to intense dager med besøk både hos bedrifter og forsknings- og utdanningsmiljøer kunne siste dag nytes i Porto.
– Dette har vært en veldig kjekk og lærerik tur. Opplevelsen er nok at Norge ligger ganske langt fremme når det gjelder både bærekraft og teknologi, men det er interessant å se hvordan de gjør det andre steder. Det kjekkeste og mest nyttige er likevel kanskje å tilbringe tid med gode bransjekolleger. Det gjør det enklere å
samarbeide i fremtiden, sier Hilde Skaar fra Vestenfjeldske eiendom.