Man skal ikke trekke parallellen til Tinder for langt, men de siste årene har Norconsult Digital jobbet for å etablere Porfyr, en markedsplass for håndtering av overskuddsmasser.
– Målet er at Porfyr skal bidra til mest og best mulig ombruk av overskuddsmasser,
altså stein, grus og løsmasser, sier prosjektleder hos Norconsult Digital, Frode
Tørresdal.
Utgangspunktet for plattformen var en utfordring i Bærum kommune, hvor de hadde utfordringer knyttet til masseoverskudd, blant annet i forbindelse med utbygging av Fornebubanen og ombygging av E18 og E16. Dette har resultert i store uttak av ikke-fornybare ressurser og store utslipp knyttet til transport av masser.
– Vi tok derfor initiativ til å etablere en markedsplass for håndtering av overskuddsmasser, sier tidligere prosjektleder hos Bærum kommune, nå daglig leder i Porfyr, Jon Østby.
Kommunen lyste ut en konkurranse for utviklingen av plattformen, en konkurranse Norconsult Digital vant. Siden 2022 har derfor Frode Tørresdal hos Norconsult Digital i Bergen vært ansvarlig for utviklingen av løsningen.
– Hensikten er å få på plass en god massebalanse mellom prosjektene. Det betyr at massen som tas ut et sted skal kunne brukes et annet sted, helst så tett på som mulig. Det handler om god ressursbruk, men også om redusert transportbehov, sier Tørresdal.
I utviklingen av Porfyr, har Tørresdal og hans kolleger involvert hele næringskjeden. Både byggherrer, transportører, mottak, uttak og rådgivere har derfor kommet med innspill om hva som skal til for å etablere en velfungerende markedsplass.
– Alle er enige om at det er behov for en nasjonal plattform for kjøp og salg av
overskuddsmasser, som bidrar til sirkulærøkonomien ved å utnytte ressurser mange anser som avfall, sier Tørresdal.
Prosjektet som startet som et lokalt initiativ, er nå overdratt fra Bærum Kommune til Porfyr AS, hvor Bærum Kommune fortsatt er eneste eier. Det jobbes imidlertid aktivt for å få flere offentlige aktører kommer inn på eiersiden og det neste steget vil være å henvende seg til privatmarkedet.
– Dette er et lokalt initiativ, men Porfyr skal være en markedsplass for hele landet, sier Østby.
Og nettopp det er nå i ferd med å skje. Lokale «ressursbanker» popper opp over hele landet og blir en god bred samhandlingsarena for ombruk av overskuddsmasser.
– Dette er et faglig nettverk som jobber for mest mulig gjenvinning og nyttig-gjøring av overskuddsmasser i regionene, sier Tørresdal.
Kravene til ombruk, også når det gjelder masser, blir stadig strengere. I et klimaperspektiv er det derfor avgjørende at så mye som mulig av overskuddsmassene blir ombrukt. Tørresdal forteller at i stedet for at massene kjøres til deponi og dumpes, så bidrar markedsplassen til at de heller gjenbrukes.
– Gjennom Porfyr kan man både selge og kjøpe masser. Målet er at dette skal føre til redusert uttak av nye masser, men også at de transporteres kortere, sier Tørresdal.
Han legger til at dokumentasjon og rapportering stadig blir viktigere, og gjennom Porfyr blir dette effektivt tatt hånd om.