Ombruk står på dagsorden, men for betong har det vist seg å være komplisert. Under fjerde workshop i Pantheon-prosjektet, stilte en av bransjens mest erfarne entreprenører spørsmålstegn ved om det egentlig trenger å være så vanskelig.
– Vi gjør store rehabiliteringsprosjekter av eldre bygg uten at noen stiller nevneverdige spørsmålstegn ved betongens styrke og bæreevne. Hvorfor er det slik at med en gang man tar betongelementene ut av bygget for å bruke de et annet sted, så skal den både testes og resertifiseres i alle bauger og kanter, spør daglig leder i Lars-Jønsson, Per-Einar Rotvoll.
Rotvoll har jobbet i bygg- og entreprenørbransjen hele livet og har også mange års erfaring fra produksjon av betongelementer. Nylig deltok han på den siste Pantheon-workshopen til Proptech Innovation. Prosjektet har tatt mål av seg å finne en velfungerende metode for ombruk av betongelementer. Til nå har dette vært en skrivebordsøvelse, men nå er et konkret prosjekt pekt ut som prøvestein for det man over fire workshoper har snakket om. I Conrad Mohrsveg 15 skal nemlig Backer ta utgangspunkt i funnene som er gjort i Pantheon og se hva hvordan dette utspiller seg i praksis.
– Det har hele tiden vært ambisjonen å finne et konkret prosjekt for å teste ut det vi har diskutert i workshopene, sier Brita Skartveit, bedre kjent som Betong-Brita, i Rambøll.
Sammen med Ingunn Eikeland Bjørkelo fra Henning Larsen har hun vært prosessleder for prosjektet.
– Det er veldig stas at vi Backer nå ønsker å teste dette ut i praksis, sier Eikeland Bjørkelo.
Prosjektet vi snakker om er bygget som for mange er mest kjent som BIR-bygget. Backer skal demontere bygget og erstatte det med næring og nye boliger. Betongelementene fra dagens bygg skal så benyttes i et nytt bygg i Lyseparken vest. Prosjektleder for ombruksprosjektet til Backer er Tore Holvik.
– Det er veldig spennende å være en del av en slik gruppering som Pantheon, hvor mange kloke hoder kommer sammen og bidrar inn i prosjektet. Man får belyst utfordringene fra ulike sider noe som er veldig bra. Disse workshopene er derfor svært positive bidrag som har et betydelig potensial til å kunne bidra til og skape innovasjon, sier Holvik.
Entreprenøren som skal hjelpe Backer er Lars Jønsson, hvor Rotvoll altså er daglig leder.
– Ombruk av betong er nytt for oss, men vi har jobbet mye rehabilitering og kan derfor mye om dette. Vi var blant annet innom dette i det gamle NRK-bygget på Minde som ligger i det samme området. Det er ingen tvil om at dette er et komplisert, men utgangspunktet mitt er at vi ikke må overkomplisere det. Vi må forsøke å forenkle denne øvelsen slik at det faktisk blir mulig å ombruke betongen, sier Rotvoll og legger til:
– Når vi tester brukte betongelementer ser vi som regel at de overpresterer på styrke og bæreevne. Man må selvsagt være trygg på at elementene holder, men det er et tankekors at man med en gang elementene flyttes ut av bygget, så begynner man å tvile på elementenes bæreevne, sier Rotvoll.
Den erfarne bygningsmannen mener at det åpenbart er et marked for ombrukte betongelementer. En av utfordringene er pris.
– Ser vi pilotprosjekter hvor ombruk av hulldekker har blitt gjennomført, så viser det seg at det blir dyrt. Kostnadene drives opp ved at det overkompliseres. Jeg har selvsagt ikke alle svarene, men jeg tror forenkling er noe av svaret for å komme i mål med økt ombruk av betong, sier Rotvoll.