News

– Bransjen kan ikke stikke hodet i sanden

Skrevet av Proptech Innovation | May 6, 2025 1:22:00 PM

Kunstig intelligens, ombruk og proptech. Begrepene representerer ikke lenger et enten eller, men et være eller ikke være for aktørene i bygg- og eiendomsbransjen.

 Det er ingen vei utenom. Man kan selvsagt stikke hodet i sanden, men det er ikke
så veldig smart, sier advokat og partner hos CMS Kluge, Torkjel Valland.

Han snakker om teknologiens og det grønne skiftets påvirkning på en bransje han selv har vært en del av i over 20 år. Som eiendomsadvokat og rådgiver i et av landets ledende advokatfirma, har han selv erfart det enorme taktskiftet som teknologien representerer.

 Kunstig intelligens er til og med på full fart inn i jussen, en bransje som er ansett som både tradisjonell og svært konservativ. I eiendomsbransjen får nye teknologiske løsninger et stadig sterkere fotfeste. Det er ingen tvil om at nye teknologiske løsninger vil være et betydelig konkurransefortrinn for de som ser mulighetene, sier Valland.

En viktig kjepphest

Til møtet med Proptech Innovation har han fått med seg to av firmaets yngre medarbeidere, Ina Steffensen og Thomas Skare.

 De representerer fremtiden, mens vi representerer samtiden, smiler Valland.

Mens Steffensen er tilknyttet firmaets avdeling for eiendom, er Skare ved avdelingen for entreprise. Begge avdelingene er tunge fagområder hos advokatfirmaet.

– I innovasjonssammenheng der ny teknologi og løsninger spiller en sentral rolle, er det viktig med tydelige og klare avtaler mellom partene, hvor partenes ansvar og risiko er tydelig definert. Å gjøre en grundig jobb i planleggingsfasen, er viktig for å forhindre konflikter etter at arbeidene er påbegynt, sier Skare.

Han viser til boken, «Byggteknisk viten», som er skrevet av hans advokatkolleger, Espen Nyland og Matias Apelseth, begge partnere ved CMS Kluges Oslo-kontor. I boksens vaskeseddel, står det blant annet: «Det er et økende fokus på innovasjon i bygge- og anleggsbransjen, og stadig finner entreprenører og rådgivere frem til nye, bedre og mer effektive løsninger.

Oftest fungerer nyvinningene som forutsatt, men hvem må ta konsekvensene når den byggetekniske utviklingen bærer galt av sted? De som utvikler løsningene som senere viser seg å svikte – entreprenørene og rådgiverne – eller den som skal høste fruktene av innovasjonen – byggherren?

  Derfor er grundig planlegging av slike prosesser en av våre viktigste kjepphester, sier Skare.

Oljen i maskineriet

Valland forteller at hovedformålet med jussen, kanskje spesielt i innovasjonssammenheng, er å bidra til at de involverte aktørene opplever en smidig prosess og utvikling.

 Man ønsker minst mulig friksjon. Jussen kan sees på som oljen i maskineriet. Den smører prosessene og bidrar til en tydelig ansvarsfordeling, sier Valland.

Mye av årsaken til det stadig tiltagende fokuset på ombruk og teknologi, handler om rammebetingelser. Mange av de kommer fra nye EU-direktiver og den etter hvert velkjente EU-taksonomien. Men også EUs nye bygningsenergidirektiv fra 2024 som har satt som mål at alle bygg skal være nullutslippsbygg innen 2050.

 EU-kravene treffer ulike bygningstyper litt forskjellig og medlemslandene kan i noen grad gjøre nasjonale tilpasninger, ettersom store deler av den nærmere gjennomføringen og detaljeringen av kravene til energieffektivisering er overlatt til medlemslandene. Det er imidlertid ingen tvil om at dette er klima- og energikrav vi som bransje etter hvert må etterleve. For en del vil nok det være en krevende øvelse, sier Steffensen.

Hun understeker at det finnes flere aktører i Bergen som er langt fremme på både bruken av ombruk og det å ta i bruk teknologi som et hjelpemiddel på veien mot en mer bærekraftig bransje.

 Dette er aktører som viser vei og som deler av sine erfaringer, noe som er både nytt og prisverdig, sier Steffensen.

Et formidabelt nettverk for kunnskapsdeling

Steffensen pensler oss med det over på det som er en av hovedgrunnene til at advokatfirmaet har valgt å være en del av Proptech Innovation-klyngen.

 For det første er det ingen tvil om at klyngen har hatt en svært positiv utvikling, både når det gjelder innhold og frekvens. Utviklingen som har funnet sted er imponerende, sier Steffensen.

Det viktigste er likevel å være en del av det gode nettverket som klyngen representerer.

– Proptech Innovation representerer et formidabelt nettverk for kunnskapsdeling. Her samles ulike fagmiljøer med ulik tilnærming for å komme frem til gode løsninger sammen. For oss er dette et nettverk som gir oss betydelig merverdi, sier Valland.